lördag, november 18, 2006

Att styras till den grad då vi inte förstår vad vi själva är längre

Varför ska man hela tiden försöka uppnå andras mål och aldrig sina egna? Dagens människor vill hela tiden försöka att vara alla andra till lags, vi vågar inte alltid styra våra egna liv utan vi låter andra göra det åt oss. Det är många som styrs av vad andra tycker och tänker, vill vi verkligen ha ett sånt samhälle där allting styrs av andra?

Vi styrs av andra genom att vi människor, enligt mig, är så otroligt lättpåverkade… Hör och ser vi något flera gånger så tror vi till slut på sakerna som visas. Visas en reklam med snygga jeans på tv:n så finns det människor som köper dem för att de anses vara inne enligt mode experter. Vi låter oss helt enkelt styras av de så kallade experterna.

Vi som människor i samhället borde göra något åt detta. Vi måste reagera, men vad ska vi reagera på?! Ska vi reagera på att vi accepterar att styras av andra, eller att vi låter oss styras av andra? Det är två helt skilda saker. Jag tycker att vi ska fokusera på att försöka låta oss sluta styras av andra och våga gå våra egna vägar.

Vi människor påverkas såklart inte bara medvetet, för då hade problemet knappast varit lika stort, utan det är den omedvetna påverkan som är värst för den kan man aldrig styra över. En människa som inte vet om att den påverkas är ett lätt byte för de olika delarna av samhället som vill ha stor inverkan på oss människor.

Hur långt kommer det då att gå i framtiden? Vi vet ju själva hur det ser ut nu. Vi konsumerar det som visas på tv:n och vi tror på det som skrivs i tidningarna..
Jag tror att vi människor i framtiden kommer att vara så uppslukade av all information som vi kan få så fort på så kort tid gör att vi kommer att ha ett enormt behov av att ha allt det senaste inom vissa områden. Men vi styrs inte enbart av att alltid ha det senaste inom allting, vi styrs via andra människor också. Att umgås med människor är som att själv formas. Vi formas efter dem vi umgås med, vilket inte alltid är negativt. För vi människor behöver social kontakt för att utvecklas, men vi kan påverkas att ändra åsikter om saker och ting för att passa in i gemenskapen. Är det den här utvecklingen vi vill ha bland oss? Att utvecklas på grund av påverkan? Det är klart mänskligheten utvecklas genom det, men problemet ligger i hur mycket vi själva tar till oss av saker och ting. För att det ska bli en positiv påverkan måste vi våga stå upp för det som vi själva tror på och vill göra.

Vi vill alla ha en perfekt värld, men den världen finns inte och kommer antagligen aldrig att finnas. Men för att komma en bit på vägen så måste vi våga vara oss själva och tycka som vi själva vill. Vi måste få folk att bli medvetna om hur lätt det är att påverkas, vi måste ta tag i problemet. Annars kanske det slutar med att vi själva inte har några egna åsikter längre utan bara håller med alla andra.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Otrooligt bra text. Intressant och jag håller med vissa delar till fullo :)

Frida sa...

madds : tack